Vylepšili jsme firmware ZivyObraz.eu o čidlo SDC41 (CO2, teplota, vlhkost). Data přeposíláme na TMEP. V tomto návodu se dozvíte jak na to.

V tomto návodu se dozvíš jak firmware projektu ZivyObraz vylepšit o podporu SCD41, čidla pro měření CO2, teploty a vlhkosti. Zároveň data přeposíláme na TMEP.cz pro uchování dlouhobých dat.
ZivyObraz a SCD41

Projekt Zivyobraz.eu je velmi populární a to zejména jednoduchému zpřístupnění nejen této technologie i běžným uživatelům bez jakékoliv znalosti programování. Na ZivyObraz si totiž navrhneš vlastní obrazovku, která může zobrazovat grafy z tvé meteostanice, aktuální kurzy měn či kryptoměn, tvůj kalendář (google, apple, outlook), fotografie, předpověď počasí a mnoho, mnoho dalšího. Poprvé jsme o spojení služeb zivyobraz.eu a Laskakit psali tady.

Firmware pro desku ESPInk nebo ESPInk-4.2 lze možné nahrát přes Arduino IDE nebo ještě jednodušeji přes webový instalátor předpřipravených obrazů programu pro jednotlivé ePapery.

ZivyObraz má možnost přidat čidlo SHT4x, které umí měřit teplotu a vlhkost. Měřené hodnoty jsou pak odeslány na server, ZivyObraz aktualizuje celkový obraz i s aktuálními naměřenými hodnotami, které si pak deska stáhne a zobrazí.

ePapery se často používají i v domácnosti a samozřejmě jeden z důležitých parametrů kvality vzduchu je i koncentrace CO2 – její větší koncentrace může zapříčinit únavu nebo bolest hlavy. Pro tuto možnost jsme vytvořili modul s čidlem SCD41, který měří koncentraci CO2, teplotu i vlhkost.

LaskaKit SCD41 Senzor CO2, teploty a vlhkosti vzduchu

Úprava firmwaru

Firmware v oficiálním repozitáři je již aktualizovaný o naše úpravy, takže ho můžeš použít ke zkompilování varianty s čidlem SDC41 https://github.com/MultiTricker/zivyobraz-fw/tree/main

Přeposílání hodnot na TMEP.cz

TMEP.cz je další služba, kterou Michal Ševčík provozuje. Díky tomu jsou obě služby vzájemně propojené a zatímco ZivyObraz nabízí velmi jednoduché navržení vlastního displeje (předpověď počasí, kalendář, data z meteostanice, kurzy a mnoho dalšího), TMEP naopak nabízí dlouhodobé ukládání dat z vašich meteostanic. Kromě přístupu k datům a grafům přes web můžeš využít i mobilní aplikaci.

Při použití upraveného firmwaru a odkomentování #define SCD41, firmware odešle kromě požadavku na nová data, stav baterie dále i teplotu, vlhkost a koncentraci CO2.

Koncentrace CO2 musí nést parametr „pres“ – pressure.

Po nahrání firmware do ESPink nebo ESPink-4.2 pak aktuální data jsou dostupná v záložce „Hodnoty“.

a stránce TMEP.cz, v nastavení čidel pak nastavíš parametry

Na serveru ZivyObraz posíláš proměnné temp, hum a pres (teplota, vlhkost, tlak, který je ale u nás CO2).
ZivyObraz na TMEP.cz pak přeposílá tyto hodnoty jako proměnné tempV, humV a pressV (teplota, vlhkost, tlak, který je ale u nás CO2)

Proměnné si ale můžeš jednoduše přejmenovat. Takže
tempV je teplota
humV je vlhkost
pressV je CO2

„DOMENA.tmep.cz“ na stránce TMEP.cz se zkopíruje do „HTTP adresa zasílání naměřené teploty ePaperem“

V nastavení ePaperu na ZivyObraz je možnost přeposílat hodnoty na doménu TMEP, stačí vyplnit doménu.

Čidlo, které sis zaregistroval na TMEP.cz pak zapíšeš do této kolonky a uložíš.

A to je všechno. Aktuální data jsou pak na tvé doméně na TMEP.cz.

Využít je na tvém ePaperu můžeš přes „hodnoty“

Na našem e-shopu najdeš i stavebnici (bez SCD41 nebo SHT40) pro ePaper o velikosti 7.5″

Hodit se může i 4.2″ ePaper s deskou nebo samostatná deska ESPink.

A máme i velký výběr ePaperů https://www.laskakit.cz/e-ink/

Sdílet článek

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se také líbit