Nejlepší Arduino projekty pro začátečníky

Nejčastěji skloňované a vyhledávané výrazy jsou "Arduino projekty", "Návod na projekt s Arduino" a další. Co ale bastlíři opravdu staví? Podívali jsme se do statistik a sepsali jsme rovnou pět nejzajímavějších Arduino projektů.
Arduino projekty pro začátečníky

Začneme ale od začátku, protože tento článek by měl být zejména pro začátečníky a nechceme je hned odradit od skvělých a ve finále jednoduchých projektů.

Co je Arduino?

Arduino je otevřená platforma pro tvorbu interaktivních projektů založených na mikrokontrolérech. Arduino bylo vytvořeno pro snadnou tvorbu a programování interaktivních projektů, které mohou být využívány v různých oblastech jako například věda, technologie, inženýrství a umění.

Arduino v sobě zahrnuje jak fyzické desky s mikrokontrolérem a vstupy a výstupy, které umožňují připojení různých senzorů, motorů a dalších komponentů, tak i software. Pro počítače i chytré telefony. Arduino desky jsou naprogramovány pomocí Arduino IDE, což je prostředí pro vývoj tvého programu, které umožňuje psát kód v jazyce C++ a nahrávat ho na desku.

Arduino je oblíbené mezi lidmi, kteří se zajímají o elektroniku a programování, a to jak mezi amatéry, tak i mezi profesionály. Arduino nabízí různé verze desek, které jsou vhodné pro různé projekty a potřeby, a také mnoho rozšiřujících modulů a příslušenství pro rozšíření funkcí desky.

Mezi hardware nazvaný Arduino už dávno nepatří jenom vývojové desky Arduino Uno, Arduino Mega, ale i vývojové desky s čipy ESP32 nebo ESP8266.

Co byste měli vědět o Arduino dříve než začnete? 

Před začátkem programování s Arduinem (a je jedno, co máš za desku po ruce) bys měl mít základní znalosti o elektronice a programování. Následující znalosti jsou více než vítány:

  1. Základy elektrotechniky: Před začátkem práce s Arduinem bys měl mít povědomí o elektrických obvodech, vodičích, rezistorech, kondenzátorech a dalších základních elektronických komponentech.
  2. Základy programování: Základní znalost programování by měla být užitečná pro práci s Arduinem. Je vhodné mít alespoň základní znalosti v jazyce C++ a programování s ovládáním hardwaru.
  3. Zkušenosti s pájením: Pokud plánuješ vytvořit vlastní projekty s Arduinem, mohou být zkušenosti s pájením užitečné pro sestavení desky a připojení komponentů.
  4. Manuál desky Arduino: Je užitečné seznámit se s manuálem desky Arduino, abys měl větší povědomí o možnostech desky, připojeních a funkcích.
  5. Výukové materiály: Existuje mnoho online zdrojů a tutoriálů, které ti mohou pomoci naučit se základy práce s Arduinem a vytváření projektů. Sleduj náš blog a my ti předvedeme nespočet Arduino návodů a článků.

Nemusíš mít vysokou školu technického zaměření, v případě problému ti často stačí jenom hledat na internetu. Je také důležité mít trpělivost a čas pro učení se nových věcí, protože programování s Arduinem může být náročné, ale zároveň je to zábavná a užitečná činnost.

Arduino projekty pro začátečníky

Blikání LEDkou je samozřejmost, stejně tak výpis textu do konzole – tyto a podobné projekty tě naučí základní práci jak s hardwarem typu Arduino Mini, Arduino Uno, tak i softwarem, vývojovým prostředím Arduino IDE. To ale nejsou reálné projekty, které bys každý den používal.


Pro podobné seznámení doporučujeme LaskaKit Arduino MAXI Starter kit, RFID. Proč? Protože v tomto kitu jsou naprosto všechny zajímavé hardwarové komponenty jako jsou čidlo teploty, servomotor, displej, řídící deska Arduino Uno a navíc jsme k tomuto Starter kitu sepsali 72 stránkový návod rovnou s 31 „projekty“. Naučíš blikat LEDkou, vypisovat text na displej, detektovat noc a den, najdeš tam i Arduino projekt pro měření hladinu vody, řízení RGB LED, serva nebo si můžeš vytvořit docházkový systém na bázi RFID.

Ač jsou návody, úmyslně, jednoduché, i tak najdou praktické využití. Díky ovládání servo motoru a použití fotorezistoru můžeš vytvořit obvod pro sledování slunce a upravovat tak pozici solárního panelu pro co největší využití slunečního světla.

Sledovač/tracker slunce

Velmi zajímavý návod na stavbu právě takového sledovače najdeš na Arduino Hub. Arduino Uno měří napětí z fotorezistorů a porovnává jejich napětí. Poté díky servomotoru natočí solární panel tak, aby dosáhl co největší dopadajícího světla na povrch solárního panelu.

Návod najdeš na https://projecthub.arduino.cc/Aboubakr_Elhammoumi/77347b69-2ade-4a44-b724-3bb91e954188

Vánoční osvětlení s Arduino Uno

Ovládat LEDky už umíš, naučil ses to díky návodu pro LaskaKit Arduino MAXI Starter kit. Ovládání LEDek není samo o sobě nic moc, ale když máš nápad, může vzniknout skvělý projekt. Třeba projekt vánočního osvětlení, který je řízen z Arduino Uno.

Návod i s kódem najdeš v našem článku https://blog.laskakit.cz/programovatelne-vanocni-osvetleni/

Měření vzdálenosti pomocí ultrazvukového čidla

Díky ultrazvukovému čidlu můžeš měřit vzdálenost objektu. Ten objekt může být třeba člověk pohybující se k senzoru, který je umístěn na schodech. Čím více se přibližuje, tím víc LEDek rozsvítíš. Krásný a jednoduchý projekt pro použití Arduino Uno, ultrazvukového čidla a LED diod.

Takový projekt najdeš na https://blog.arduino.cc/2021/11/15/cascading-led-stair-lights-prevent-late-

Měření kvality vzduchu s vylepšeným Ikea Vindriktning

Dost bylo ovládání LED, servomotorů nebo měření napětí. Kvalita vzduchu ať už venku nebo uvnitř je extrémně důležitá. Není to jenom o teplotě nebo vlhkosti, ačkoliv jsou to také důležité parametry kvality vzduchu.

Negativní vliv má i vysoká koncentrace CO2 a množství pevných částic. Využili jsme produkt Ikea Vindriktning s čidlem pevných částic a vyměnili elektroniku. Naše deska LaskaKit ESP-VINDRIKTNING ESP-32 I2C je založena na ESP32 – ano, není to Arduino Uno, ale programování ESP32 je v Arduino IDE hračka. Kromě měření pevných částic můžeš měření rozšířit i koncentraci CO2 nebo třeba tlak. Nebo oboje.

Pro náš Laskakit ESP-Vindriktning nemůže chybět návod a vzorové kódy. Ty jsme umístili na github a samotný návod, jak si takový monitor kvality vzduchu postavit najdeš na našem blogu https://blog.laskakit.cz/senzor-prachovych-castic-ikea-vindriktning-vylepseny-o-cidlo-co2-teploty-vlhkosti-bluetooth-wi-fi-komunikaci-a-s-vizualizaci-dat-na-tmep-cz/. Možná tě překvapí, ale i tahle levná deska se umí připojit na Wi-Fi a naměřená data poslat na službu TMEP.cz, která se stará o ukládání a vizualizaci tebou zaslaných dat.

Venkovní meteostanice

A když už víme jak je doma, co si takhle vyrobit i venkovní meteostanici s Arduino? Teda meteostanici založenou na LaskaKit Meteo Mini s ESP32-C3.

Není třeba složitě dohledávat nebo kupovat jednotlivé komponenty. V tomto setu pro venkovní meteostanici je úplně všechno. Řídící deska Meteo Mini, solární panel, LaskaKit BME280 Senzor tlaku, teploty a vlhkosti vzduchu, radiační štít a další nezbytné komponenty. Data můžeš zase posílat na TMEP.cz a do svého chytrého telefonu nainstalovat appku a sledovat aktuální počasí.

Detailní návod na stavbu najdeš na https://www.laskakit.cz/user/related_files/l__skakit_meteo_mini_meteostanice_2-0_-_n__vod.pdf

Sdílet článek

Jedna odpověď

  1. Díky moc, že jste zveřejnili můj projekt Vánočního osvětlení. Projekt č.2 budík s LED displejem jsem už poslal a čekám na schválení. Mnoho zdaru všem přeje David z Prostějova!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se také líbit