Nefunguje mi ePaper. Kde může být problém?

ePaper/eInk je velmi populární typ displeje. Bastlíři s ním vytvořili bezpočet zajímavých projektů ale kromě toho jsme často viděli nebo i dostali dotaz ve stylu „Nefunguje mi ePaper, co mám dělat?“. V tomto článku, návodu, jsme se právě na možné problémy s ePaper/eInk displeji.

ePapery nás baví – vyvinuli jsme vlastní desku založenou na ESP32, kterou jsme nazvali ESPink.
U nás najdeš velký výběr ePaper/eInk displejů.
Máme i kompletní stavebnici pro Živý Obraz – nahraješ program a to je všechno. Co a jak se bude zobrazovat už řešíš v editoru na webu.

Software

Mezi softwarové problémy patří knihovny, špatná volba ePaper, nesprávné piny SPI. Ale pojďme postupně.

Špatně zvolená knihovna

Mezi nejpopulárnější a univerzální knihovny patří GxEPD respektive novější verze GxEPD2, tyto dvě knihovny podporují spoustu a spoustu ePaper/eInk displejů – černobílý, tříbarevný nebo i sedmibarevný. Výjimku ale tvoří ePaper displeje, které mají i možnost zobrazit odstíny šedé. Pro podporu ePaper, který dokáže zobrazit odstíny šedé – grayscale – čtyř odstínů šedi se může použít GxEPD2_4G.

Kromě těchto knihoven od autora ZinggJM, ale výrobci ePaper displejů nebo vývojových kitů mohou zvolit jinou cestu -> svou vlastní knihovnu. Například výrobce LilyGO T5 4.7″, který používá vlastní knihovnu.

Definice displeje (GxEPD2)

Definování displeje obsahuje jak typ displeje, tak i konfiguraci SPI. Tedy na jaké piny je SPI připojena.
Příklad:
GxEPD2_BW display(GxEPD2_290_T94(/CS=D8/ SS, /DC=D3/ 0, /RST=D4/ 2, /BUSY=D2/ 4)); // GDEM029T94 128×296, SSD1680

Často se tedy chybuje ve výběru ePaperu – buď se nedopatřením bastlíř přehlédne a zvolí jiný nebo koupí jiný ePaper než objednal. Podle kódu na flex konektoru lze zpětně dohledat správný driver použitý v ePaper/eInk.

Jak se to projevuje: buď to nefunguje vůbec nebo špatně a tím špatně je myšleno, že se třeba nezobrazí barva či má černá zvláštní odstín.

Pinout a SPI sběrnice

Dalším chybou je definice SPI. Zkontroluj si typ desky, pinout a zapojení čipu s ePaper konektorem. Některé čipy – STM32 nebo i ESP32 mají více SPI sběrnic. Pozor na to!

Jak se to projevuje: nefunguje to.

Kód

Vždy může být chyba i v kódu. Využívej vzorové kódy, které najdeš u knihoven nebo projektů.

Jak se to projevuje: různě – od „nefunguje to“ až „neustále se to restartuje“ nebo taky „busy timeout“.

Hardware

Častější příčinou nefunkčního je bohužel i (částečné) zničení ePaper nebo jeho konektoru. K tomu máme jeden typ, jak mechanicky pomoci flexu, který je velmi citlivý na přetržení.

Díky přelepení buď kapton pásky nebo i izolepy pomůžeš flex ePaperu ochránit před poškozením. Jen opatrně abys to nepřehnal a nepřelepil i kontakty 🙂

Pinout

Chybu pinoutu jsme už řešili v části článku Software, ale problém můžeš být i ve fyzickém propojení desky a ePaper – vodiče mezi nimi v případě externího adaptéru.

Jak se to projevuje: nefunguje to.

Napájení

Základem je kvalitní napájení. Během přepisování displeje může ePaper odebírat i několik stovek mA – dle velikosti a počtu barev. Základem je tedy kvalitní napájení dimenzované na potřebný proud.

Jak se to projevuje: nedokončí se aktualizace ePaperu, resetuje se řídící deska atp.

Konektor pro flex

Jednou z nejčastějších chyb je otočení ePaperu. ePaper je tím pádem přetočený a nefunkční. Dobrou referencí je pin číslo 1. Aby to ale nebylo tak jednoduché – tak jako se vyrábí ePapery s odhalenými kontakty na horní straně, tak existují i s těmi na spodní straně.
A stejně je to bohužel i s konektory.
Na fotce níže je ePaper/eInk s konakty na horní straně.

Jak se to projevuje: nefunguje to.

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se také líbit